Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

M±ka i woda

Dzieci wróciły do szkoły, nudzi mi się. Powinnam sprz±tać, pisać i gotować, ale tak strasznie mi się nudzi, że nic mi się nie chce. Powinnam pojechać na grzyby, pakować się do Warszawy, odrobić zaległo¶ci wszelakie. Ale nic z tego, nuda. W kuchni to samo, wszystko już było, nuda. Pal pies, jak jest bałagan w mieszkaniu, m±ż nie uważa, że jestem sprzętem AGD. Ale już nuda i bałagan emocjonalny na kolacjach dla przyjaciół to jest skandal.

Z pomoc± przyszła maszynka do makaronu, Ale Go¶ka i ¶wieże grzyby od taty. Gosia zagniotła ciasto, ja zrobiłam prawdziwkowy sos, i zaczęło się. Ten chce kręcić korb±, Rafałowi zabrakło ¶ciereczek, dzieci chc± kroić na paski. Cudo! Przez dwie godziny, każdy miał zajęcie, mężczyĽni się uaktywnili, dzieci sypały m±k± i co najważniejsze-wszystko inne było bez znaczenia. Ten makaron wszedł nam w krew, robi± go s±siedzi, kobiety i dzieci. Nieistotny jest stan konta, upodobania kulinarne i pora dnia. Wyszło nam kulinarne darcie pierza, praca u podstaw, mnóstwo ¶miechu i zabawy. I wiecie co, taki makaron to wolno¶ć, staropolskie radzenie sobie po kobiecemu w każdej sytuacji. Baza do pierogów i podłoże do testowania nowej oliwy.

Musimy tylko ignorować artykuły o szkodliwo¶ci glutenu, porównania do białej ¶mierci i wypierać ¶wiadomo¶ć, że od samego patrzenia rosn± biodra a narz±dy wewnętrzne szwankuj±. Mówi się trudno i je dużo buraków. 





Przepis od Gino Di'Campo. 

400 gram m±ki (super jest semolina)

3 jajka

szczypta soli

dwie łyżki oliwy

ciepła woda aż zabierze ciasto

silne dłonie męża albo Ale Go¶ka

Ciasto wyrabiamy i chowamy na 20 minut do lodówki



Wyci±gamy cudown± maszynkę," rozkminiany" j± w godzinę, wołamy dzieci, robimy nie za cienkie płaty. Ciasto trzeba podsypywać m±k±, i wysuszyć. Idealny moment na wykończenie dodatków i zagotowanie wody. Makaron gotuje się bardzo krótko, i nie smakuje jak Barilla. Jest polskim makaronem od babci, pachn±cym jajkami. 

Dodam, że z nudów i braku rozs±dku przygarnęłam dwa kotki :) 

wtorek, 17 wrze¶nia 2013, gastromat

Polecane wpisy

Komentarze
Go¶ć: Magdalena, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/10/15 11:00:02
Dzień dobry,
Zwracam się z uprzejm± pro¶b± o podanie kontaktowego adresu e-mail na kontakt@blog-media.pl w celu umożliwienia przekazania propozycji współpracy.
Pozdrawiam serdecznie,

Magdalena Popik.